Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Зраджена дружина Мері Вестмакотт та критик Джозеф Келл. Хто маскується за «масками» псевдонімів?


Її зрадив коханий чоловік – і вона перетворилась з майстрині детективного жанру на скривджену дружину з «нікнеймом»… Його письменницькі невдачі вплинули на використання нового імені.

Хто вони та що вплинуло на цих відомих письменників підписувати свої твори новим ім’ям – про це розкажуть у публікації працівники Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.

 

 Мері Вестмакотт – Агата Крісті

Агата Крісті, на той момент шалено відомий майстер детективу, зникла майже на два тижні. Крісті дізналася, що її чоловік має коханку, вийшла з будинку, сіла в авто – і зникла. Весь цей час вона жила в готелі в передмісті, де зареєструвалася під іменем чоловікової коханки. У неї була істерична амнезія, вона буквально не пам'ятала, ким є, і жила життям іншої жінки. Відразу після того Агата Крісті видала десяток книжок, зовсім не схожих на її твори. І підписалася іменем Мері Вестмакотт, не відкриваючи читачу свого авторства. 

Романи Вестмакотт написані про болісне розлучення і подружню зраду – «Незавершений портрет», «Хліб гігантів». А після сльозливих романів Мері Агата повернулася до того, що уміла найкраще: убивати і карати. Книги пані Крісті є у бібліотеках-філіях Центральної бібліотеки Полтавської МТГ. 

Джозеф Келл – Ентоні Берджес

Автор «Механічного апельсина» наприкінці 1960-х вже мав репутацію культового письменника. Він зачаровував і лякав: видавці з ним співпрацювали важко і неохоче.

Ще до своєї хітових романів Берджес публікує невеличку прозу «Хлопок однією рукою» під ім'ям Джозефа Келла. Берджес відомий своїми мовними викрутасами і лінгвістичними експериментами, але тут він вирішує максимально спростити мову, гранично, до межі – від сили вісімсот слів. Історія про кривомовного ясновидця, який використовує свій талант для перемоги в тб-вікторині, нікого не зацікавила.

«Всередині містера Ендербі» - перший і останній великий роман-тетралогія містера Келла. Редакція газети, в якій працював книжковим оглядачем Берджес, замовила йому рецензію на роман Келла. Берджес її охоче написав: рецензія була настільки хвалебною, що головний редактор запідозрив нечисте. Так Берджес закінчив кар'єру літературного критика.

Книги пана Берджеса є у Відділі обслуговування та бібліотеках-філіях №1, 2, 4, Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.