Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Я і Конституція


Конституція - Основний Закон України, за яким живе країна. Вона визначає основи держави, основні права та обов'язки людини, організацію влади. З Конституції починається правова освіта, що формує свідомого громадянина.


Патріотів своєї держави, її свідомих громадян виховували й в бібліотеці-філії №3 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ, провівши разом із читачами, шахістами гуртка «Шахи» правову хвилинку «Я і Конституція». Всі разом подивилися пізнавальну відео презентацію «Про Конституцію просто і зрозуміло», а узагальнили і підсумували набуті знання вікториною.


Присутнім розповіли і про цікавий щорічний конкурс «Конституція для всіх: і великих, і малих», який проводиться напередодні свята Дня Конституції і в якому читачі бібліотеки неодноразово брали участь. Їх відео презентації також дружньо переглянули.


У ході правової хвилинки познайомилися з книгою Володимира Читая «Конституція для всіх: і великих, і малих», яку отримують у подарунок переможці конкурсу. Вона є першою в Україні віршованою Конституцією для дітей. Книга гарно ілюстрована та дає вичерпні уявлення про зміст і найважливіші положення Конституції. Зміст книги - реалістичний, "прищеплений" до нашого часу та сьогодення. Приміром, у ній йдеться про захист України на Сході, анексований росією Крим.


Згадаймо, як приймали основний закон і які історичні факти передували цій події.
1. Процес підготовки чинної Конституції України тривав шість років. Робота розпочалася 1990 року, усього було розглянуто 15 проєктів від різних політичних партій, Конституційної комісії та науковців. Конституційна комісія внесла до нього понад шість тисяч правок. Для цього їй три місяці довелося працювати без вихідних у режимі тринадцяти годинного робочого дня.
2. Історичне засідання Верховної Ради, на якому було прийнято Конституцію, тривало 24 години. Конституція отримала 315 депутатських голосів за з 300 необхідних.
3. Україна як незалежна держава прожила без власної Конституції практично п'ять років і стала останньою з пострадянських країн, де прийняли Конституцію – основу української держави, де написано, що країна існує для людей, але не навпаки.
4. Чинна Конституція України мала чимало попередниць. Ще у 1710 році було створено відому Конституцію гетьмана Пилипа Орлика. Вона, на жаль, так і не набула чинності, але вважається однією з перших європейських конституцій нового часу. У 1918 році, в останній день свого існування, Центральна Рада ухвалила Статут про державний устрій, права і вільності УНР, тобто Конституцію УНР. Гетьман Скоропадський, очоливши Українську Державу, теж розробив свою конституцію – Закон про тимчасовий державний устрій країни.


Конституцію 1996 року міжнародна спільнота визнала як одну з найдемократичніших.