Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Вересень у Полтаві – це місяць Івана Котляревського


Вересень у Полтаві – це місяць Івана Котляревського: у вересні він народився, у вересні 1903 року відкривали пам’ятник поету, у вересні 1952 року було відкрито музей його імені. 9 вересня ц.р. Великому Українцю Іванові Котляревському виповнилось 255 років від дня народження. До цієї дати доєдналось 55-річчя відкриття відновленої за малюнком Т. Г. Шевченка садиби поета.


З нагоди свята у музеї видатного письменника відбулись урочистості за участі керівництва міста, широких кіл освітян, працівників культури, громадськості. Учасників урочистостей привітав перший заступник міського голови Валерій Пархоменко.


У ході святкових заходів у меморіальному музеї поета була презентована виставка портретів І. П. Котляревського з фондової колекції; також для відвідувачів експонувалась виставка «Іван Котляревський у філателії», організована Полтавським обласним товариством філателістів. Гості свята стали учасниками урочистого погашення ювілейних марки, конверта та листівки, які виконав відомий у Полтаві художник Ігор Шипулін. Учасники урочистостей переглянули документальну кінострічку «Історія, збережена у кінокадрах», що розповідає про відновлення та відкриття Садиби І. П. Котляревського 5 вересня 1969 р. Спогадами про ті незабутні дні поділились учасники подій Петро Бондаревський та заслужений художник України Микола Підгорний.