Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Тематична екскурсія «Таємниці старих аркушів»


Підтримуючи загальноміську акцію «Міжнародний день музеїв у Полтаві» під слоганом «Музеї: освіта та дослідження», Полтавський літературно-меморіальний музей І. Котляревського 17 травня 2024 року презентував тематичну екскурсію «Таємниці старих аркушів», спрямовану на
ознайомлення з матеріальними та духовними пам’ятками минувщини, віднайдення паралелей з сучасністю, формування почуття гордості щодо національних культурних надбань.


Ведуча заходу, завідувачка філії музею Голубнича Марина, з’ясувала головне завдання всіх без винятку музеїв – поповнення його колекції, наукова атрибуція та популяризація через екскурсійну та експозиційну діяльність.


Поза музейним мейнстримом наша діяльність найрізноманітніша – аж до написання і втілення драматичних сценок про життя старої Полтави часу І. П. Котляревського аби занурити наших гостей в атмосферу тієї далекої епохи.


І справді, до музейної зали завітали сусідка Котляревського Тетяна Скоробагачиха та герої «Наталки Полтавки» Горпина Терпилиха і її далекий родич Микола. У виконанні працівників музею гостям пропонується переглянути театральну мініатюру «Мені полюбилась наша малоросійська комедія…» Це була преамбула до наступного розділу музейної програми – розповіді про реліквії.


На старовинному столі поч. ХІХ ст. – ряд старовинних предметів, котрі вже давно мають прописку та реєстрацію у фондовій збірці музею. Про долі та історії старих рукописів, книг, меблів, шкатулок, рушників розповідала провідний науковий співробітник музею, відповідальна за фонди, Євгенія Стороха.
Музейна просвітницька програма «Таємниці старих аркушів» засвідчила інтерес молоді до історії рідного краю, втіленої у матеріальних пам’ятках, усвідомлене розуміння їх неперехідної вартості для прийдешніх поколінь.