Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Пулітцерівська премія – найпрестижніша нагорода США в області літератури, журналістики, музики та театру


Пулітцерівська премія – найпрестижніша нагорода США в області літератури, журналістики, музики та театру. Заснував премію відомий американський журналіст, публіцист, видавець та борець за демократію Джозеф Пулітцер. 17 серпня 1904 року Джозеф Пулітцер склав заповіт, в якому жертвував два мільйони доларів Колумбійському університету в Нью-Йорку. Її розмір складає 10 тисяч доларів.
Саме Джозеф Пулітцер перший запропонував навчати журналістів в університетах. На його гроші було засновано Вищу школу журналістики при Колумбійському університеті та в університеті Місурі – найпрестижніші навчальні заклади, що випускають журналістів.

В 1917 році премія вручалась лише у двох номінаціях: журналістика та література, у 1922 році додано номінацію за кращу карикатуру. Щороку кількість номінацій збільшувалось, розширювався перелік літературних напрямів. На сьогоднішній день Пулітцерівською премією нагороджують більше ніж за 20-ма номінаціями. Пулітцерівська премія з літератури визначається в 6 номінаціях за твори, написані американськими авторами.
Цікавий також факт, що за час існування премії були роки, коли вона не присуджувалася нікому, оскільки журі не виявило жодної гідної на їх погляд роботи.
Премії присуджуються Колумбійським університетом у Нью-Йорку за поданням Пулітцерівського комітету, що складається з 19 експертів: п'яти видавців, шести редакторів, шести вчених, включаючи президента університету та декана факультету журналістики, одного колумніста та адміністратора премії.

Щороку для роботи в 20 незалежних журі призначаються 90 фахівців, які відбирають претендентів за трьома номінаціями у кожній категорії премій. Перша категорія і єдина, за яку дають золоту медаль, – це «Служіння суспільству». Вона видається «за винятковий приклад гідного служіння суспільству».
У 1999 році Спостережна рада дозволила інтернет-репортерам брати участь у номінації «Журналістське розслідування». З 2009 року Пулітцерівську премію стали вручати журналістам як за матеріали, опубліковані в друкованих виданнях, так і за публікації в інтернеті.
Лауреатами премії стали багато знаменитих письменників, провідні публіцисти й репортери. Серед лауреатів – письменник Ептон Сінклер, історик і журналіст Артур Шлезінгер, відомий дослідник Девід Кілцер (двічі лауреат премії), фейлетоніст Арт Бухвальд, журналіст Джеймс Рестон, фотограф Нік Ют, автор однієї з найвідоміших фотографій про війну у В'єтнамі – в'єтнамської дівчинки, спаленої напалмом.
У різні роки лауреатами Пулітцерівської премії ставали Ернест Гемінгвей («Старий і море»), Гарпер Лі («Вбити пересмішника»), Уільям Фолкнер («Притча»), Маргарет Мітчелл («Звіяні вітром»).


2023 року стали лауреатами Пулітцерівської премії українські фотографи Євген Малолітка та Мстислав Чернов за знімки з Маріуполя. Нагороду також присуджено відеопродюсерці Василині Степаненко. У 2022 році журналісти України, які висвітлювали війну з РФ, були удостоєні спеціальної нагороди Пулітцерівської премії.

Цей допис підготували працівники бібліотеки-філії №2 ЦБ ПМТГ.