Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Присвячується Міжнародному дню музеїв


В рамках загальноміської акції «Міжнародний день музеїв у Полтаві» (тема цьогоріч звучить так: «Музеї: освіта і дослідження») Полтавський літературно-меморіальний музей В.Г. Короленка провів ексклюзивну екскурсію для двох груп студентів із Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка та Полтавського аграрного університету. Говорили про важливість збереження рідної мови, звичаїв, традицій, що йдуть з дідів-прадідів.
Екскурсія складалася з трьох тематичних блоків.


1-й блок – «В.Г. Короленко про Т.Г. Шевченка» – ознайомлення слухачів з першими, ще дитячими, враженнями гімназиста Володимира Короленка від творів великого Кобзаря та тією роллю, яку відігравав Шевченко у творчості письменника Короленка протягом усього життя. Зокрема, у щоденнику 1898 р. уміщено цитату з листа Шевченка до Жуковського, а далі – пронизливі короленківські рядки: «Тепер багато хто хвалить царя – лицаря! А поміж тим – кожна нова риса – то риса нової жорстокості, якоїсь кам’яної й тупої! Мало вислати в солдати, мало підкорити людину суворому режиму в жахливих умовах. Треба ще забрати в неї улюблене заняття, яке є в неї навіть у в’язниці, треба заборонити найбільш невинне, навіть найкорисніше заняття тільки тому, що людина його любить. Я на засланні й у в’язниці навчився малювати з натури… А Шевченко був справжній митець. Що ж то була за мука!..».


2-й блок – «І.П. Котляревський і В.Г. Короленко» – розгляд статті Короленка «Котляревський і Мазепа», в якій автор виступає на захист української мови, описуючи ганебний випадок, що стався на відкритті пам'ятника Котляревському у Полтаві. «Виходило таким чином, – пише він, – що мова Котляревського і Шевченка, яка залучила в російську Україну закордонних прочан, законна лише в Австрії. На своїй батьківщині, біля своєї колиски, вона заборонена».


3-й блок – «Зв'язки В.Г. Короленка з українською інтелігенцією» – стосувався взаємин Короленка з сучасними йому українськими письменниками, акторами, співаками. Зокрема, з Іваном Тобілевичем (Карпенком-Карим) та акторами трупи Панаса Саксаганського, з Марією Заньковецькою. з письменником М. Коцюбинським, який називав Короленка своїм улюбленим автором, з Іваном Франком і Панасом Мирним. Були озвучені спогади відомого співака Івана Козловського, як в молоді роки він, живучи у Полтаві, разом з друзями завітав на Різдво колядувати до Володимира Галактіоновича. Видатний письменник вразив молодих артистів своєю невимушеністю, гостинністю.


А завтра, 18 травня, музей гостинно розкриє свої двері й прийме безоплатно всіх охочих.