Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Полтавська битва: історія без міфів».


27 червня 2024 року з нагоди 115-х роковин від дня заснування музею історії Полтавської битви та 315-ї річниці Полтавської битви відбулася презентація інформаційно-виставкового проєкту «Полтавська битва: історія без міфів».


Міфи російської пропаганди віками отруювали національну пам’ять українського народу. Полтавська битва дала поштовх до створення міфів з метою утвердження московської влади в Україні. Відразу після завершення баталії московський цар усіма можливими засобами (шляхом масового тиражування газет, книг, замовлення гравюр, медалей, живописних полотен) поширював власне бачення цієї події та її історичне значення. Про розгорнуту московською стороною потужну пропагандистську кампанію у цей період свідчить так звана «війна маніфестів» і проголошена поза всіма церковними канонами анафема гетьманові України Іванові Мазепі. За понад триста років Полтавська битва обросла різними оцінками й інтерпретаціями, сформувався комплексний міф про неї.


Представлений проєкт має за мету на прикладі творів мистецтва радянської доби показати, як народжувалися міфи. Це здійснено шляхом об’єктивного й неупередженого прочитання відомих історичних джерел, аналізу культурних артефактів. У результаті досліджень встановлено схему утворення міфів: за основу бралася реальна або нереальна подія, на яку століттями нанизувалися вигадані історії, які врешті-решт лягли в основу сюжетів творів образотворчого мистецтва.


На виставці представлено 11 акварелей радянської доби з анотацією до них за розділами: «Правда» (те, що насправді відбулося), «Міф», «Як міф народжувався». До кожного розділу додано джерела та літературу.