Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Письменник і драматург - Панас Мирний


13 травня вшановуємо пам’ять великого українського письменника - Панаса Мирного (справжнє ім’я - Панас Якович Рудченко). Він був одним з найбільш плідних українських письменників свого часу. З-під його руки вийшло 718 оригінальних та перекладних поезій, 9 драм, 69 великих та малих прозових творів, 40 прозових уривків без назв — усього понад тисячу творів. На жаль, левова частка його творчого доробку залишилася в рукописах.


Письменник висловлював протест і невдоволення політикою російської влади. З цих причин з 1915 р. поліція почала активний пошук «політично підозрілої особи» Панаса Мирного. Письменник змушений був конспіруватися, тому його персона для широких мас читачів та для офіційної влади була невідомою. Проте це не заважало йому писати, адже Панас Мирний вважав себе скромною людиною, що бажала лише бути корисною своєму народові.
Панас Мирний проживав в одноповерховому дерев'яному будинку на окраїні Полтави з 1903 р, який пам'ятає голоси Лесі Українки, Олени Пчілки, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника. Згідно з постановою уряду, у 1939 р. тут було створено літературно-меморіальний музей. Вулицю, на якій проживав Панас Мирний, було названо його ім'ям. У семи кімнатах будинку збережено понад 150 рукописів Панаса Мирного та його брата Івана Білика, понад 280 листів письменника і його сім'ї, перші видання творів П.Мирного, близько тисячі предметів, книг, світлин і документів, частина архіву журналу «Рідний край», спогади сучасників.


Бібліотека-філія №2 Центральної бібліотеки ПМТГ пропонує переглянути відео-презентацію «Як Панас Рудченко став Панасом Мирним».