Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Підсумки виконання програми «Літні канікули з книгою» - 2024


Добігли кінця літні канікули і ми в черговий раз підводимо підсумки і визначаємо переможців.
Метою щорічного проєкту бібліотек громади «Літні канікули з книгою» є створення сприятливих умов для спілкування дітей з книгою, заохочення їх до читання. Початок реалізації проєкту - 1 червня, закінчення - остання декада серпня.


Програма стартувала з відкриття бібліотечного дворика у філії №6 «Щаслива дитина – квітуча країна», арт-зустрічі «Найдорожчий скарб на світі – наші діти» (Абазівська б-ф), мандрівки «Сонцю і квітам хай всміхаються діти» (б-ф12), майстеркласу «Веселі карамелі» (б-ф3), бібліо-паті «Хай сонцю і квітам всміхаються діти» (Ковалівська б-ф), літературно-мистецької години «Завітало в гості літо» (Пальчиківська б-ф), дитячого свята «День захисту дітей» (Біологічна б-ф), конкурсів та розваг «Хай щастю дитини не буде кінця» (Верхолівська б-ф), бібліопікніка «Країна мрій дитинством зветься» (Івашківська б-ф), ігротеки «Сонячний настрій дитинства» (Супрунівська б-ф), дитячого ранку «Дитино, світу посміхнись» (Чорноглазівська б-ф).


Проводилися змістовні заходи, спрямовані на національно-патріотичне виховання. До бібліотечної акції «На першій обірвалася сторінці життєва повість» долучилися всі бібліотеки. Активну участь взяли учасники гуртка «Victory»(б-ф13) у виготовлені янголяток, яких розвішували біля приміщення бібліотеки. У Верхолівській філії пізнавальною була гра-вікторина «Вивчай історію України разом з нами». Патріотичну палітру «З вірою у Перемогу» представили учасники гуртка «Victory». До програми заходу включили українські пісні, вірші про мир. Гру-подорож «Державні символи України – святиня нашого народу» організували для вихованців пришкільного табору «Веселка» (б-ф13).


Для дітей з родин внутрішньопереміщених осіб у філії №10 провели майстерклас з виготовлення кавово-текстильної іграшки «Патріотичний котик» (за участі ГО «Видимі жінки»).
До Дня Конституції організовано було книжкові виставки-інсталяції, перегляди літератури, онлайн-подорожі та ін. Тематичний захід «Конституція для всіх: і великих, і малих» (за книгою В.Читая) у формі подорожі, під час якої на зупинках діти виконували різноманітні завдання відбувся в бібліотеці-філії №11. Юні знавці називали основні символи нашої держави, читали віршовані статті Конституції із книги. На зупинці «Загадкова», відгадували загадки, та з перших літер відгадок склали слово «УКРАЇНА». На зупинці «Національна страва», старанно ліпили вареники із солоного тіста. На зупинці «Моя країна – Україна» склали пазл «Мапа України» зі 100 елементів. А ще була естафета: «Хто швидше напише слово «КОНСТИТУЦІЯ». На всіх етапах подорожі дітей підтримували та допомагали їм батьки, так що вийшло справжнє родинне свято. Відбулися година спілкування «Головний Закон моєї країни» (б-ф12),квест-тест «Шляхи української Конституції» (Верхолівська б-ф), історичний урок «Конституція і мої права» (Гожулівська б-ф) та ін. Маленькі користувачі бібліотеки-філії №13 взяли участь у ІІІ Всеукраїнському конкурсі із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих і малих».
Різноманітні за формою заходи були запропоновані юним користувачам з нагоди Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності. Це патріотичний серпантин «Квітуй у серці, моя Україна!» та вікторина «Прапор моєї держави» (б-ф3), арт-мандрівка «Ми із того краю, де сопілка грає» (б-ф3), колаж-майстерка «Моя квіткова Україна» (б-ф11), флешмоб «День Незалежності України» (б-ф15), патріотична хвилина «Під жовто-блакитним прапором» (Абазівська б-ф), патріотичний етюд «Символ віри і надії» (Ковалівська б-ф), майстер клас «Віночок Незалежності» (Макухівська б-ф).
З українською минувшиною вихованців пришкільного табору «Веселка» знайомили під час етнографічної подорожі «На острова казок» працівники бібліотеки-філії №13, вихованці літнього табору «Казка» знайомилися з народними традиціями під час подорожі «З народного ми п’ємо джерела» (б-ф12). «Сторінками українських народних казок» мандрували користувачі бібліотеки-філії №6. Із захопленням поринули в атмосферу купальського свята учасники народознавчої сторінки «Купальський віночок» із «Літнього циклу свят» (б-ф №11). У Ковалівській філії відбулася народознавча вітальня «Магія води, вогню та трав».


З метою розкриття бібліотечного фонду використовувалися різноманітні форми роботи: організовувалися книжкові виставки «З книгою канікули –сумувати ніколи» (б-ф10), «Найкращий подарунок – КНИГА!» (б-ф12), книжкова галявина «Книжка +Я=ДРУЗІ (б-ф13), створювалися дописи в соцмережах «Приходьте по новинки!» (б-ф9), проводилися бібліографічні огляди літератури «Книжки на всі смаки»(ф.13) та ін.
На виховання любові до книжки, культури читання, формування читацької компетентності були спрямовані численні розважальні заходи: інтерактивний захід «Літо у бібліотеці – цікаво щодня» (б-ф6), інтерактивна зустріч «В погоні за вітром: На пошуки хорошої погоди», майстерклас «Територія гри і акторська майстерність» (б-ф9), поетична година та зустріч з поетесою А.Місяк «Бібліотека – країна книжкових розваг» (б-ф10), подорож «Велетні минулого (динозаври)» (б-ф12), літературний вікенд «Веселись, грай і книжки читай», свято дозвілля «Світ щасливого дитинства», літературні жмурки «Знайди героя книжки», бібліопікнік «Літо, книга, я!» (б-ф13), літературний турнір «Прочитай, знайди відгадки на усі складні загадки» (Абазівська б-ф), літературна гра «Казковий світ улюблених героїв» (Бричківська б-ф) , літературна мозаїка «Юхим Чеповецький – чарівник дитячих сердець» (Івашківська б-ф), поетична альтанка «Зачаруй мене розмовою українською мовою» (Ковалівська б-ф), казкові посиденьки «Відчиняє двері казка» (Супрунівська б-ф), літературна подорож «Наш чарівний світ як казка, тож бережіть його, будь ласка» (Тахтаулівська б-ф) та інші заходи.
«Літо з бібліотекою. Читай, грайся, посміхайся!» - турніри з настільних ігор, змагання юних художників з нагоди Дня міста, захід - знайомство з терапевтичною іграшковою собакою-обіймакою «Привіт, це – Хібукі!», майстерклас з М. Пісцовою "Двічі літа не буває", розповідь про цікавинки дружби у природі «Всі, всі, всі, хто є на землі» - ці та інші заходи відбулися в бібліотеці-філії №9.


До річниці фінської письменниці Туве Маріки Янссон підготовлена і проведена літературна година «Неймовірні Мумі-тролі», в якій взяли участь діти і батьки (б-ф11). Діти спробували розмовляти мовою Чупслі і Тряслі, малювали монстра, на якого, на їхню думку, могли перетворитися вставні штучні щелепи дядечка Ондатра, після того як він їх вкинув до капелюха Чарівника. Завершилась година конкурсом «Чарівний капелюх». В Біологічній бібліотеці-філії діти читали і малювали свої враження «Подорож до країни Мумі-тролів».


За перемогу в бібліоквесті «Єгипет – світ фараонів та пірамід» (б-ф3) змагалися представники пришкільних таборів «Сонечко» та «Левада».
Пізнавальною і корисною була зустріч з косметологом, автором косметичного бренду Юлією Хорос «Міфи і реальність по догляду за обличчям» (ф.10).
До ігрових забав, участі у вікторинах «Вивчай історію України разом з нами» (Верхолівська б-ф), «Ключик від літа», «По дорозі до Країни книг» (б-ф13), «Казкова країна забав і розваг» (Пальчиківська б-ф), «Хто заховався в книзі?» (Сем’янівська б-ф), «Мандрівка у чарівний світ казок» (Тахтаулівська б-ф) діти долучалися з особливим захватом. Відбулися ігротека «Сонячний настрій дитинства» (Супрунівська б-ф), ігродень «Літні розваги» (Гожулівська б-ф), гра-подорож «Казковий ерудит» (Верхолівська б-ф), гра-мандрівка «Сторінками улюблених казок» (Валківська б-ф) та ін.
Цікавою та смачною була мандрівка «Світ наповнений щастям – шоколад!» (б-ф12).


Розвитку творчого потенціалу дітей сприяли майстеркласи, творчі години: «Фермерський двір» (б-ф6), «Малюємо, граємо, фантазуємо!», «Двічі літа не буває» (б-ф9), «Кавова іграшка «Патріотичний котик»»(б-ф10), «Липень – теж канікули, сумувати ніколи» (виготовлення квітів), «Калина пам'яті», «Знайомство з Помагайко. Блискітки радості» (б-ф13), «Подарунок татові своїми руками» та «Квітка дружби» (Макухівська б-ф), «Батько – захисник своєї сім’ї та всієї країни» (Тахтаулівська б-ф).


Діти запрошувались на різноманітні інформаційні хвилинки та години цікавих повідомлень: «Зі сторінок Червоної книги України», «Видатні мандрівники», «Вальс квітів» та «Дебати: Комп’ютери vs Книги» (б-ф 6), «Азбука здоров’я», «Не наступіть на бджолу» (б-ф12), «Обери здоров’я, обери життя» (б-ф12), «Шахи – гра, яка тренує розум» (Тахтаулівська б-ф) та ін. Години веселих проводилися для маленьких читачів в бібліотеці-філії №13. Учасником обласного етапу конкурсу «Лідер читання» цього року став представник бібліотеки-філії №13 Андрій Колотій, учень 7 кл. ліцею «Європейський».
Чимало заходів проводились на природі, на подвір’ях бібліотек: був організований «Сквер літнього читання» (Гожулівська б-ф), читання в колі друзів «Пригодницькі історії» (Біологічна б-ф), година спілкування «Літні посиденьки з книгою на природі» (Бричківська б-ф), працювало Biblio-kafe «Забавки» (б-ф №6).


Під час канікул активно працювали шахові клуби і гуртки при бібліотеках. З нагоди Міжнародного дня шахів відбулися година цікавих повідомлень «Час шахів триває!» (б-ф3), свято шахів «Подорож до шахового королівства» (б-ф12), шаховій турніри «Шахове літо» (б-ф6), «Грай! Перемагай!»(ф.13) та ін.
Були встановлені тісні контакти з літніми таборами закладів загальної середньої освіти: «Сонечко» ЗЗСО №37 та «Левада» Полтавського міського центру позашкільної освіти(б-ф3); літнім табором студії сучасного розвитку Puzzle (ф.6), вихованцями пришкільних таборів шкіл №5 та 38(б-ф9); «Казка» (ЗОШ №2) та «Веселі долоньки» (ЗОШ №20)(б-ф12); ліцею № 32 «Європейський», ЗОШ № 30, ПСШ № 40, ЗОШ № 26, приватною школою «Вітрила Надії», дитячим центром розвитку «Мауглі» (б-ф13) та ін.
Впродовж літа філіями було організовано і проведено 322 просвітницьких, дозвіллєвих заходи та залучено до читання 2200 нових юних користувачів.
Всі діти - переможці програми літніх читань - 2024 «Дуже хоче тепле літо, щоб книжки читали діти» будуть відзначені дипломами Центральної бібліотеки ПМТГ.