Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Перемогти і вижити: Павло Белянський


За проєктом «Незламні та хоробрі: письменники у ЗСУ».

Павло Белянський («Паштет») – блогер, письменник і сценарист, військовий ЗСУ.
До повномасштабного вторгнення встиг попрацювати охоронцем, вантажником, експедитором, журналістом, рекламістом. Видавався у незалежних видавництвах, написав понад 100 оповідань та кілька романів («Я працюю на цвинтарі» та «Бабуся вмирати не любила»). Перебравшись до Києва, відкрив фірму з виготовлення надгробків.


Белянський народився в сім'ї військовослужбовця і як справжній син військового хотів вступити до лав ЗСУ, але завадили проблеми із зором. Вранці 25 лютого 2022р. він прийшов до пункту збору тероборони Києва, ввечері отримав автомат. Коли Київщину звільнили від окупантів, Белянський записався до бойової бригади та став піхотинцем-штурмовиком.


Ще у 2016 році Павло Белянський і Дмитро Вохмянін створили видавництво «ДІПА». Головним напрямком діяльності є видання сучасної української літератури. Зокрема, ДІПА займає одну з ключових позицій у ніші ветеранської літератури про російсько-українську війну. Також має у своєму асортименті дитячі книги і перекладні видання іноземних авторів. І першим виданням ДІПА стала книга самого Павла Белянського «Стоматолог зібрався до шлюбу. Жіноча дружба».


Цікаво, що згодом, за мотивами цієї повісті вийшов у 2018р. серіал «Стоматолог». Павло Белянський виступає там у ролі сценариста.
Пан Павло був також одним зі сценаристів «Я працюю на цвинтарі» (за його однойменним романом).


«В армії служать різні люди, але зараз у кожного дві мети: перемогти і вижити. Або, може, у зворотному порядку – для кого що важливіше саме в цю мить. Ці дві цілі людей гуртують».


Працівники Центральної бібліотеки Полтавської МТГ мають надію, що книги Павла Белянського поповнять книжкові фонди полтавських бібліотек.