Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олена Пчілка – берегиня української вишивки


До 175-ої річниці від дня народження української письменниці, меценатки, перекладачки, видавниці, етнографки, фольклористки, публіцистки, журналістки і громадської діячки Олени Пчілки для користувачів бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ була проведена етнографічна мандрівка «Олена Пчілка – берегиня української вишивки».


Ольга Петрівна Косач народилася в місті Гадяч Полтавської губернії в родині небагатого поміщика – високоосвіченого дворянина Петра Якимовича Драгоманова. У сім’ї було шестеро дітей, яким змалку прищеплювали любов до всього українського.


Олена Пчілка згадувала: «Можна сказати, що українська течія оточувала нас могутньо: се була українська пісня, казка, все те, що створила українська народна думка і чого держався тодішній народний побут. А пісень чули ми за дитячі літа стільки, що й не злічити! Усякі народні обрядності не минали нашого двору: колядування, посипання, запросини на весілля. Чи можна ж було нам не знати українського слова, коли воно було просто таки нашою рідною, притаманною стихією?».


Згодом, вийшовши заміж, вона виїхала з чоловіком на Волинь. Тривале життя в цьому краї дало Ользі Косач змогу зібрати багатий етнографічний матеріал. На його основі 1876 року вона видала альбом «Український народний орнамент (зразки вишивання, ткацтва, писанок)», який високо оцінили в Україні та поза її межами. Альбом витримав п’ять видань, а Олена Пчілка здобула славу першої в Україні знавчині цього виду народного мистецтва.
Після переїзду до Києва в 1924 році Олена Пчілка працювала в етнографічній комісії при Всеукраїнській академії наук. А у 1925 році за вагомі наукові дослідження і друковані праці в галузі етнографії та фольклористики її обрали членом-кореспондентом ВУАН.
Про діяльність Олени Пчілки як берегині української вишивки на заході була представлена презентація.