Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Наукові читання, присвячені 175-річчю від дня народження Панаса Мирного


23 травня у Полтавському літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного відбулися наукові читання, що присвячені 175-річчю від дня народження видатного письменника-класика української літератури, автора першого соціально-психологічного роману в Україні, драматурга, перекладача, публіциста та редактора, культурного і громадського діяча Панаса Мирного.


Панас Мирний є визначною постаттю у літописі української літератури другої половини ХХ століття – початку ХХ століть. Роман письменника не лише ознаменував появу епіки, а й заклав підґрунтя для соціально-психологічної течії українського реалізму. Критики захоплюються особливим підходом Панаса Мирного до розкриття характерів персонажів, поєднанням думок і вчинків крізь призму авторського самоспостереження. Цей унікальний стиль заохочує читачів до самостійного мислення та аналізу. Літературна спадщина Панаса Мирного відіграє ключову роль, запроваджуючи нові жанри, що мали резонанс у літературі його епохи. Багатогранність письменника як творця очевидна у різноманітному творчому доробку, що охоплює драматичні твори, коротку прозу, поезію та дитячі оповідання.


Науковці розкрили та обговорили життєвий і творчих шлях письменника, його вплив на розвиток української літератури другої половини ХІХ – початку ХХ століть, дослідили ідейно-образні та жанрово-стильові особливості творчості Панаса Мирного, висвітлили культурне оточення та зв’язки автора.