Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Музейна зустріч «Родина Драгоманових у житті Рудченків. Олена Пчілка і Леся Українка: славетні доньки роду Драгоманових»


31 липня у Полтавському літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного відбулася музейна зустріч «Родина Драгоманових у житті Рудченків. Олена Пчілка і Леся Українка: славетні доньки роду Драгоманових».

Олена Пчілка – українська письменниця, видавчиня, меценатка, перекладачка, етнографиня, культурна та громадської діячка, учасниця національного та феміністичного рухів, сильна особистість, безумовний авторитет у родині. Вона виховувала своїх дітей людьми, для яких особисте буде нерозривне з національним. А ще вона привила дітям повагу і любов до свого, українського. Леся Українка – блискуча авторка поезій та прозових текстів, драматургиня, перекладачка і музикантка. Неймовірно талановита, її внесок в українську літературу неможливо оцінити. На її творах виросло не одне покоління українців. Вона була творінням своєї матері.

Оселя Панаса Мирного пам'ятає голоси Лесі Українки та Олени Пчілки. Крім того, один із найдавніших експонатів музею Панаса Мирного у Полтаві – музичний інструмент Олександри Михайлівни Рудченко – дружини письменника, що знаходиться у вітальні меморіального будинку. Клавішів фортепіано торкалися руки і письменниці Лесі Українки.

На музейній зустрічі обговорили епістолярну спадщину Лесі Українки, зокрема листування з матір’ю, письменницею Оленою Пчілкою; з’ясували тематичний діапазон обговорюваних питань у листах доньки з матір’ю; звернули увагу на тон спілкування та вплив Олени Пчілки загалом на Лесю Українку, а також розкрили питання спорідненості творчих ідей та пошуків Лесі Українки й Олени Пчілки на матеріалі їх поетичної творчості крізь призму духовної спадщини роду Драгоманових-Косачів