Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Літературна кав’ярня «Родина Драгоманових у житті Рудченків. Олена Пчілка»


З нагоди 175-ї річниці від дня народження письменниці.

«Те, що нас не вбиває, робить нас сильнішими», – Фрідріх Ніцше. Ці слова за правом можна віднести до Олени Пчілки. Адже попри всі заборони вона залишалася вірною українській національній ідеї. Оксана Забужко називає її «матір’ю українського націоналізму».


Тож 03 липня у Полтавському літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного з нагоди 175-річного ювілею Олени Пчілки на літературній кав’ярні «Родина Драгоманових у житті Рудченків. Олена Пчілка» говорили про нескорену українку, письменницю, журналістку, фольклористку, етнографиню, активну діячку українського національного руху II половини ХІХ – початку XX століть Ольгу Петрівну Драгоманову-Косач.


Вплив її життєдіяльності важко переоцінити, бо він позначив не лише історичний та мовний процеси, а й певною мірою і державо-творчий процес України. На ниві українського письменства вона працювала близько 60 років, але її особистісний вплив і донині неоціненний повністю. Учасники літературної кав’ярні пригадали життєвий і творчий шлях ювілярки, а також про трагедію родини Косачів, проаналізували зв’язок родини Рудченків із родиною Драгоманових, співставивши біографії Панаса Мирного та Ольги Петрівни Драгоманової-Косач, відомої нам під творчим псевдонімом Олена Пчілка.