Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Іловайськ: вічна слава і пам'ять героям!


У серпні 2014 року під містом Іловайськ відбулася одна з найважливіших битв для української армії у війні на Донбасі. Бої тривали майже цілий місяць – з 6 по 29 серпня – і увійшли в історію під назвою «Іловайський котел». З нагоди 10-ї річниці боїв за Іловайськ в Центральній бібліотеці Полтавської МТГ Департаментом культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради було презентовано онлайн-проєкт «Іловайськ».


Учасником першого епізоду проєкту став Ігор Мочалов, батько Олександра Мочалова, який загинув 29 серпня 2014 року під час прориву з оточення в Іловайську. Він поділився розповідями про ті події та передав в дар бібліотеці книги-дослідження, що висвітлюють хронологію Іловайської трагедії.
На зустріч завітав заступник міського голови Валерій Пархоменко, який поділився своїми думками щодо Іловайської трагедії.


Присутні переглянули декілька епізодів онлайн-проєкту, які викликали сльози на очах. В коротких відео безпосередні учасники боїв та батьки загиблих героїв поділилися своїми думками, власними міркуваннями, важкими спогадами та особистими переживаннями через 10 років подій після 2014 року.
Зокрема, спогади матері добровольця батальйону «Шахтарськ» Олександра Горячевського – Тетяни Горячевської, батьків добровольця 2 батальйону «Донбас», стрільця-санітара Антона «Енея» Цедіка та мами розвідника-санітара 2 батальйону спеціального призначення «Донбас» Олександра «Viva» Мочалова – Любові Мочалової.


Учасники зустрічі вшанували хвилиною мовчання всіх полеглих героїв, всіх тих, хто вже ніколи не повернеться додому…
Увагу відвідувачів привернула і книжкова виставка-інсталяція «Іловайськ - 2014: вічна слава і пам'ять героям».