Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

До Міжнародного дня музеїв 2024


Тема Міжнародного дня музеїв 2024 – «Музеї: освіта та дослідження», що підкреслює ключову роль культурних установ у наданні цілісного освітнього досвіду. Міжнародна рада музеїв (ICOM) сьогодні зазначає, що музеї служать динамічними освітніми центрами, сприяючи допитливості, творчості та критичному мисленню. У 2024 році ми визнаємо їхній внесок у створення платформи для досліджень і поширення нових ідей. Музеї є життєво важливими просторами, де освіта й дослідження об’єднуються, щоб сформувати наше розуміння світу.


Саме тому в ці дні найбажанішими відвідувачами музейних закладів є студенти. ДІКЗ «Поле Полтавської битви» з 2017 року тісно співпрацює з кафедрою українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», тож запрошення отримали здобувачі вищої освіти за спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».


Для документознавців важливим є дослідження еволюції документа. Прослідкувати цей процес якраз і допомагають музеї, в колекціях яких зберігаються унікальні експонати – зразки найдавніших писемних пам’яток. Студенти політехніки ознайомилися із документом початку ХVІІІ століття – універсалом миргородського полковника Данила Апостола про наділення земельними угіддями Григорія Зарудного – полкового осавула Миргородського козацького полку. Ще один цінний музейний предмет – книга Самуеля фон Пуфендорфа «Вступ до історії великих народів та європейських держав», що була видана 1718 року. Особлива увага була приділена рідкісним книгам із фондів бібліотеки заповідника – репринтні видання «Літопису» Самійла Величка та «Євангелія», виданого арабською мовою на кошти гетьмана Івана Мазепи. Як працюють сучасні дослідники над перекладом й адаптацією документів, музейники розповіли на прикладі видання «Доба гетьмана Івана Мазепи в документах» (упорядник Сергій Павленко) та «Скарби шведських архівів. Документи з історії України» (упорядниця Марина Траттнер).


Студенти Полтавської політехніки мали можливість для поглибленого вивчення ознайомитися з найкращими зразками українського ділового спілкування та літописання.


Зустріч завершилася екскурсією для студентів музеєм історії Полтавської битви.