Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

До Дня української пісні: От де, люде, наша слава!


Мелодія української пісні — то звитяжна, то журлива, то весела чарує світ.
Високо цінував українську пісенну творчість Тарас Шевченко. У вірші «До Основ'яненка» він писав :

«Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине
От де, люде, наша слава,
Слава України

Пісня – вірна супутниця людини на всьому її життєвому шляху. Сотні тисяч пісень – ось результат творчості багатьох поколінь українського народу, про якого П.І. Чайковський сказав: «Бувають щасливо обдаровані натури й бувають так само щасливо обдаровані народи. Я бачив такий народ-музикант – це українці»
Наш земляк Микола Гоголь писав про українську народну пісню: «Для України народні пісні все – і поезія, і історія, і батьківська могила. Що ці черстві літописи перед цими дзвінкими живими піснями.»
Пісня супроводжувала українців в часи боротьби нашого народу за волю і незалежність. Глибоко патріотичні настрої українців звучать у пісні «Розлилися круті бережечки», створеної в часи визвольної війни українського народу на чолі з Богданом Хмельницьким :

Ой, у лузі червона калина похилилася,
Чомусь наша славна Україна зажурилася,
А ми тую червону калину підіймемо,
А ми нашу славну Україну гей, гей розвеселимо!

І в роки сучасної повномасштабної війни Росії проти України ця пісня стала символом звитяги, що надихає українців на боротьбу проти поневолювачів.
Перша пісня у світі, яка пролунала у космосі, була українська народна пісня «Дивлюсь я на небо та й думку гадаю», яку виконав космонавт П. Попович на прохання конструктора С. Корольова.
300 000 пісень – така поетично-пісенна спадщина нашого народу, як безперечний вияв його генія та глибокої духовної краси.