Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

До Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні


7 березня, напередодні Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, у Полтавському літературно-меморіальному музеї В.Г. Короленка пройшов патріотично-освітній захід, присвячений цій події. Гостями музею були учні Полтавського міського багатопрофільного ліцею № 1 імені І.П. Котляревського. Вони познайомилися зі сторінками історії музею періоду Другої світової.

З початком війни, завдяки клопотанням Софії Володимирівни – старшої доньки Короленка і першої директорки музею, десять ящиків найцінніших експонатів (щоденники, ненадруковані статті, листи) разом з експонатами краєзнавчого музею були відправлені до Уфи. Проте сам музей продовжував працювати. У книзі відгуків за цей період збереглися записи відвідувачів, у тому числі і солдат, які йшли на фронт. Наприкінці серпня 1941 року, коли фронт наблизився до Полтави, Софія Володимирівна прийняла рішення про евакуацію. Пункт призначення – Свердловськ. Особистих речей взяли мінімум: зимовий одяг і трохи продуктів. Решту склали матеріали музею: 1000 книг із особистої бібліотеки Володимира Галактіоновича, документи, фотографії, одяг Короленка, який експонувалася в кабінеті. Поїзд рухався двадцять три доби. Їхали, сидячи на речах, спали по черзі. В дорозі їхній ешелон кілька разів потрапляв під бомбардування. Та все ж пощастило добратися до місця призначення без втрат. У 1943 році відбулася доленосна зустріч Софії Володимирівни з Любов’ю Костянтинівною Гейштор, котрій судилося стати її наступницею. Дім-музей Короленка у Полтаві був пограбований і зруйнований німцями при відступі, а реевакуація була можлива лише після закінчення війни. Восени 1945 р. Софія Володимирівна повертається в Полтаву і починає з руїн відроджувати музей. До 25-річчя з дня смерті Короленка був не тільки відбудований будинок, але й відкрита експозиція в кабінеті і вітальні. 25 грудня відбувся траурний мітинг з покладанням вінків на могилу Короленка, а потім люди пішли в музей дивитися його нову експозицію.

Унікальні фотографії з фондової колекції, на яких зафіксовано ці сторінки історії музею, були представлені у презентації.

Захід завершився майстер-класом з виготовлення брошки-маку – символу перемоги над нацизмом і пам'яті за загиблими у Другій світовій війні.