Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Дивограй української писанки»


Під такою назвою 30 квітня у музеї Володимира Короленка відкрилася барвиста великодня виставка, що презентує роботи студентів та викладачів спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Гадяцького фахового коледжу культури і мистецтв ім. І. П. Котляревського.
Спеціальність «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» була відкрита в коледжі у 1993 році. Була поставлена мета не тільки відродити, а й зберегти та наповнити новим сучасним змістом багаті традиції народного мистецтва. Навчаючись, студенти здобувають освіту фахового молодшого бакалавра за кваліфікацією «Викладач мистецької школи, художник-виконавець, керівник аматорського дитячого колективу (гуртка, студії)».
Творчий колектив викладачів спеціальності, який очолює Ірина Середа, глибоко переконаний, що навчання студентів народному мистецтву – це не лише надання їм певного ремесла, а й виховання національно-свідомої особистості на засадах народної естетики.


За період навчання на спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» за освітньо-професійною програмою «Декоративно-прикладне мистецтво» студенти опановують сім видів декоративно-прикладного мистецтва в різних художніх техніках:: паперопластика, аплікація соломкою, писанкарство, флористика, декоративний розпис, художнє ткацтво, різьба по дереву. Більшість з них є традиційними для Полтавщини.
Писанкарство є важливою ланкою багатого і розмаїтого мистецтва України, завдяки якому нас пізнають та ідентифікують як українців у світі.
На виставці «Дивограй української писанки» головним елементом кожного твору є писанки, виконані як в традиційних, так і сучасних техніках писанкового декорування. Тут можна знайти зразки писанок різних регіонів України і, безперечно, Полтавщини.


Особливістю експонованих творчих робіт є композиційне поєднання писанок з іншими художніми техніками декоративно-прикладного мистецтва: аплікації соломкою, соломопластики, художнього розпису, різьблення по дереву, флористики, вишивки.


Частину експонатів виставки складають курсові та дипломні роботи студентів, виконані під керівництвом (нині покійного) Григорія Кисіля – заслуженого майстра народної творчості України, засновника спеціальності, та під керівництвом Ірини Середи, викладача вищої категорії, лауреата обласної премії імені Панаса Мирного. Представлені також колективні роботи студентів та викладачів.


На відкритті виставки з великим успіхом виступили викладачі та учні народного відділу (струні інструменти) дитячої музичної школи №1 ім. П.І.Майбороди.
Запрошуємо долучитися до прекрасної аури світла та чистоти, яку створює навколо себе великодня виставка «Дивограй української писанки». Виставка триватиме до 15 травня.