Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Будні військових очима історика Назарія Розлуцького


За проектом «Незламні та хоробрі: письменники у ЗСУ».
Назарій Розлуцький — історик, музейник, дослідник українського визвольного руху та української діаспори, поет і прозаїк, учасник російсько-української війни. Кандидат історичних наук (2018).


Навчаючись у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника (2010-2014) почав розкривати письменницькі та публіцистичні здібності. Разом із однодумцями заснував (та був редактором) літературно-публіцистичних газет «Вибух зірки» та «Відкрий очі».


У 2015 р. був мобілізований в ЗСУ. Після військових навчань опинився в складі 55-ї окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ», в складі якої брав участь в АТО. Нагороджений відзнакою «За взірцевість у військовій службі» III ступеня. З квітня 2022 року знову бере участь у війні з Росією.


«Мотивувало те, що це робота, яку треба робити. Я пішов туди не тому, що це якимось чином надихало чи ще щось, а тому, що війна йде за те, щоб ми не були колонією росії, щоб не були простором для імперських експериментів».


Пан Назарій, разом зі Златою Біневич та Ігорем Двигало у 2017 заснував мистецько-просвітницький проект «ЗНАЙ НАШИХ», який спрямований на популяризацію української поезії різних епох і стилів. Книга «Українці у світі: 33 правдиві історії» Назара Розлуцького у 2022 році увійшла до коротких списків премії Топ «Барабуки» та Всеукраїнського рейтингу «Книжка року».


Твори мужнього письменника-військового: «Дружини українських націоналістів: біографічний довідник» (у співавторстві з В.Хомчиком) (2015); «Нотатник мобілізованого» (2018); «Прочани» (2019); «Піар для кріпаків» (спільно з Олександром Фріменом та Оксаною Якубович) (2020); «Порадник юних українців» (2021).

Книга-щоденник Назарія Розлуцького «Нотатника» доповнюють фото з мобільного телефону та скрін-шоти постів у Facebook, які Назар викладав під час служби.


Працівники Центральної бібліотеки Полтавської МТГ мають надію, що книги історика Назарія Розлуцького поповнять книжкові фонди бібліотек полтавської громади.