Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Безмежний світ Котляревського


9 вересня, 255 роки тому, народився видатний український письменник Іван Котляревський. Його твори – поема «Енеїда», п’єса «Наталка Полтавка − відомі кожному українцю.


«Енеїда» − перший твір, написаний живою розмовною українською мовою, яка стала популярною ще в рукописах і не втратила любові читачів і сьогодні. За понад 225 років, що минули від першої публікації, твір було перекладено десятками мов світу, екранізовано, за його мотивами створено значну кількість літературних, музичних, театральних та мистецьких творів. Не менш відома й популярна п'єса «Наталка Полтавка».
За мотивами поеми «Енеїда» створено мультфільми «Пригоди козака Енея» (1969) та «Енеїда» (1991). За п’єсами «Наталка Полтавка» знято однойменну кінематографічну стрічку ( 1936, 1978).


До ювілею відомого письменника у бібліотеці-філії №13 Центральної бібліотеки ПМТГ оформлено книжково-ілюстративну виставку «Безмежний світ Івана Котляревського» та перегляд літератури «Вкраїнським словом розпочав співати».


Активна читачка бібліотеки, учениця 7 класу ЗОШ №30 – Вікторія Кривенко прийняла участь в обласному конкурсі «Будеш, батьку, панувати…» (до 255 – річчя з дня народження письменника). Учасниця гуртка «VIKTORY» виконала арію з опери М.Лисенка за п'єсою І.Котляревського «Наталка Полтавка».